Förra sommaren/hösten rensade jag (och mina två slavar = sönerna) rabatten vid huset i västerläge. Min vision var att få ett litet kryddland där. För några veckor sedan åkte jag och köpte de kryddväxter som vi tror oss använda mest och som jag nu har planterat i rabatten. Det blev timjan, oregano, dragon, citronmeliss, mynta, persilja, gräslök, koriander, kryddsalvia, rosmarin och basilika. Basilikan och en sådd av ruccola och dill får bo i den lilla drivbänken som jag också placerade i rabatten. Ruccola äter vi jättemycket, men jag har aldrig lyckats driva fram någon själv då den alltid har attackerats av skadeinsekter. Jag får se om jag lyckas bättre i år, när den får vara under glas.

Vi har redan börjat skörda lite av kryddorna och det är ju det som är tanken. Att man faktiskt bara ska kunna gå ut och plocka kryddor när man behöver och de finns nära till hands. När sedan altanen är klar kommer kryddlandet att vara alldeles intill.

Kryddorna inköpta på Ingvaldstorp. En underbar handelsträdgård några mil ifrån stan.

Nyplanterade kryddor. Jag klämde ned några solcellslampor från Rusta i rabatten också. Jag tycker om att det lyser upp lite på kvällarna.

Dragon. Det kanske blir hemmagjord bearnaisesås i sommar istället för Lohmanders?

Pizzakryddan oregano

Jo, tro’t eller ej, men det är faktiskt så att det vi har börjat med altanbygget. För att kunna bygga altan, måste vi först ta bort panelen på lilla utbyggnaden (som skall bli ett litet badrum och en klädkammare så småningom, istället för en skräphall) och isolera den, byta ut ett fönster mot ett mindre och byta den gamla ytterdörren mot en trevlig altandörr, helst helglasad. Ja, det där med att bo i gamla hus… Det är liksom aldrig “vi ska bara”…

Jag har fastnat för en helglasad ytterdörr på Bauhaus, men den är tre gånger så dyr som vad vår vanliga ytterdörr var när vi köpte den, så vi får nog fundera några varv till.